SPORCUYA “KADIN” TANIMLAMASI ÜZERİNE… / Hasan Uğur Epirden

 

Yıllardır Bayan Voleybolculara ve hatta tüm branşların Bayan sporcularına “Kadın” tanımlaması kullanılmasına şiddetle karşıyım…

Bu tanımlamanın bazı basın ve medya kuruluşları ve de bir voleybolsever azınlık tarafından kullanılması ve hatta resmi Lig isimlerinde de keyfen “Bayan” tanımlamasının yerine kullanılması hukuki değerlerin de hiçe sayılarak çiğnenmesi olarak nitelendiriyorum…

İşte bu nedenle yıllardır verdiğim mücadele doğrultusunda hazırladığım dosyayı bir kez daha güncelleyip, siz saygıdeğer okuyucularımın hoşgörüsüne sığınıp paylaşma gereksinimi duydum…

ECZACIBAŞI’NIN “KADIN” TANIMLAMASI AÇIKLAMASI :
Türk Bayan Voleybolunun lokomotifi gururumuz Eczacıbaşı Spor Kulübü, yaklşık 3 yıl önce kaleme aldığım “ECZACIBAŞI DA KADIN DERSE ?…” başlıklı yazım sonrası şahsıma Kulüp Müdürü sayın Dr Cemil Ergin imzalı bir yazı göndermiş, bir açıklamada bulunmuştu…

Önce o yazılı açıklamayı gelin bir hatırlayalım…
“Sayın Uğur Epirden, “Eczacıbaşı da kadın derse?…” başlıklı yazınızı okudum. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, size ve sizin gibi değerli spor insanlarına saygı duymamamız söz konusu dahi olamaz. Yazınızdaki soruya gelince… Spor dallarında ayrım, ünvan temelinde değil cinsiyet temelinde yapılıyor ve cinsiyeti tanımlayan kelimeler de “kadın” ve “erkek”. “Bayan” ise, söylendiğinde cinsiyeti de ortaya koymakla birlikte, bir unvan. Eğer “bayan” kelimesini kullanmanın doğru olduğunu savunacak isek, o halde karşılığında “Baylar Voleybol Ligi” ve benzeri kullanımlara da yönelmek gerekecektir! Uluslararası Voleybol Federasyonu, voleybol takımlarını kadın (women) ve erkek (men) takımları olarak ayrıştırıyor. Bunun yanı sıra, Uluslararası Futbol Federasyonu, Uluslararası Basketbol Federasyonu, Kadın Tenisçiler Birliği (WTA) gibi uluslararası kuruluşlar da aynı kategorizasyonu kullanıyor. Eczacıbaşı Spor Kulübü de aynı yaklaşımı kurum olarak benimsiyor. Ülkemizde de, basketbolda Kadınlar Basketbol Ligi, futbolda Kadınlar Ligi gibi kullanımlar herkesin malumu. Özetle; Eczacıbaşı Spor Kulübü olarak, “kadın” kelimesini kullanmanın doğru olduğunu düşünüyor, bu konuda farklı düşüncelerin ortaya konulmasının ve ortak bir görüşe varılmasının son derece önemli olduğuna inanıyoruz. Anadolu Ajansı’nın konuyla ilgili 13.8.2010 tarihinde yaptığı haberi değelendirmeniz üzere sizinle paylaşmak istiyorum. Saygılarımla Dr. Cemil Ergin Kulüp Müdürü”

ECZACIBAŞI SPOR KULÜBÜNE VERDİĞİM CEVABIM VE BAZI HATIRLATMALARIM…

Bu açıklama yazısı üzerine ben de ilave bir yazı yazma ihtiyacı duymuştum… O yazıyı da hatırlayalım ;
“Sayın Dr. Cemil Ergin ,
Yazınızdan anlaşıldığı üzere voleybolumuzda “Kadın” tanımlamanızda kararlı ve ısrarlısınız ?… Ben gene de sizlere bazı hatırlatmalarda bulunayım… Bunun için aşağıdaki linklerden yazılarımı okumanızı salık veriyorum… Umarım düşüncelerinize tamamen karşı olan aşağıda linklerini verdiğim yazılarımı saygı duyarak sabırla okuma zahmetine katlanırsınız ?… 
 Ama önce rahmetli Şakir Eczacıbaşı’nın “Kadın” tanımlamasına karşı “Benim sporcularıma kimse kadın diyemez !…”, Türk Voleybolunun gelmiş geçmiş en büyük duayeni rahmetli Değer Eraybar’ın da “Saçmalayıp, genç kızlarımıza Kadın sıfatını kullananlar asla ailemizin gerçek ferdi olamazlar !…” ifadelerini hatırlatayım…
Son olarak A Bayan Milli takım sporcularının birlikte katıldığı son televizyon programında tüm kızlarımızın hep birlikte “Bayan” tanımlamasını istisnasız benimsedikleri bizzat kendileri tarafından net bir biçimde tekrar açıklanmıştır…
A Bayan Milli Takımımızın ev sahipliği yapacağı Olimpiyat Elemeleri’nin yer seçiminde büyük rol oynayan Sultanlarımızın Ankara tercihi için gösterilen hoşgörü ve saygı göz önünde bulundurularak “Bayan” tercihlerinin doğrultusunda da hassasiyet gösterilmesi gerekir… Kızlarımızın kaptanı Esra Gümüş, aynı zamanda sizin de takım kaptanınız ?… Yani onun, takım arkadaşları Neslihan, Büşra’nın arzu etmediği bir şekilde “Kadın” tanımlamasıyla hitap etmektesiniz ?… Bunu içinize sindirebiliyor musunuz ?… Tabii tüm bu soruları doğal olarak şahsınıza değil, temsil etmekte olduğunuz, alınan bu stratejik kararın muhatabı olan yönetiminize tevdi ediyorum…
Voleybolun saygın kişilerinin benimle özel olarak paylaştıkları, aşağıda yer verdiğim düşüncelerini okumanızı salık veriyorum…
Ayrıca merakımı bağışlayınız, genç kızlarınızın İstanbul Şampiyonluğuyla ilgili haberinizde sadece gençler ifadesini kullanmanız dikkatimi çekmiş bulunmaktadır…
Gelen yoğun tepkiler üzerine yıllarca üzerinde hassasiyetle durduğum bu hassas konuya ilişkin önceden yayınlanan köşe yazılarımı, “Özel Dosya”mı güncel düşüncelerimle harmanlayarak bir kez daha voleybol severlerle paylaşma ihtiyacı duydum…”

Önce gelin geçen sene yaptığım “Mini Anket”e bir göz atalım… Görüşlerini paylaşan kişilerin çoğunun ismi ve kariyeri konusunda dikkatinizi çekerim ?…

“MİNİ ANKET”İM…
Çevremde, irtibata geçtiğim, içlerinde bayan sporcuların, voleybol basınının da bulunduğu tam 416 kişiye sormuştum…

“SPORDA KADIN TANIMLAMASI…” manşetli köşe yazım için özellikle sporcu bayanlar için “Kadın tanımlaması kullanan Basketbol Federasyonu’nun ve de kullanan herkes ile ilgili düşünce ve yorumlarınızı bekliyorum…” dedim…

168 kişi geri döndü… (Bana zaman ayıran, bu çok önemli yaraya merhem olanlara teşekkür ediyorum !.. Cevap vermeyenlerin ve de veremeyenlerin de canları sağ olsun !…)
Bunlardan yalnızca 3 kişi, “Kadın” kelimesi kullanımını normal karşıladıklarını ifade ettiler !… (İçlerinde eski bir bayan sporcumun da olması beni niye yalan söyleyeyim üzdü…)
7 kişi çekimser kaldığını belirtti !… (Ancak çoğunun, “Bana dokunmayan bin yaşasın !…” felsefesinde olduğunu biliyorum !…)
158 kişi net bir cevap vererek, “Sporcu Kadın” tanımlamasını itici ve kaba bulduklarını vurguladılar !…

Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı EROL ÜNAL KARABIYIK tavrını net bir şekilde ortaya koymuş, “Sporcu Kadın” tanımlamasını elinin tersiyle itmiş, nazarı dikkate bile almamıştır… Basketbolumuzun duayenlerinden 2 kız sporcu babası DOĞAN HAKYEMEZ bir televizyon programında “Kadın Sporcu” kelimesini doğru bulmadığını açıkça ifade etmiştir… Aynı şekilde yıllarını Türk Bayan Basketboluna adamış FEHMİ SADIKOĞLU’nun da tepkisi büyük oldu, hiç şaşırmadım !…
Yaptığım görüşmeler sonunda bakın kimler ne dedi ?…
(Not : İsim sıralaması gelişigüzel yapılmıştır…)

NACİ BAYAMLIOĞLU (TVF Eski Başkanı) : “Alışılmış kibar tanımlamayı kabalaştırmak çok çirkin. Birileri kuyuya bir taş atmışlar, şimdi bin akıllı çıkarmaya çalışıyor. Bu konuda ayrılan zamana yazık! Sporda tartışılacak başka konu mu kalmadı?”
Prof. Dr HÜSNÜ CAN (TVF Eski Başkanı) : “Bu güne değin gelen ‘Bayan’ sözcüğü neden değiştirilmek isteniyor anlamakta güçlük çekiyorum… ‘Kadın’ yetişkinliği çağrıştırmakta… Oysa sporcu kızlarımızın çoğu bekar ve blu çağında… Çok büyük kabalık !…”

ERDOĞAN ARIPINAR (TMOK En eski ve kıdemli üyesi, Dünya Fair Play Konseyi üyesi) : “Sporda ‘kadın’ benzetmesine çok öfkeliyim ! Hangi mantık bu ? Ne yapmak istiyorlar ? Yanlış kere yanlış”

ESAT YILMAER (TSYD Genel Başkanı) : “Yerleşik tanımlamanın kullanılması, asla değiştirilmemesinden yanayım… Voleybolda ‘Bayan’ tanımlamasını benimsiyorum ve de bu şekilde kalmasını arzu ediyorum…”

ÜMİT SOKULLU (Eski Uluslararası Voleybol Hakemimiz) : Sporcularımızın, kabul etmedikleri bir şeyi zorla empoze etmek etik değildir… Benin mantığım ‘Kadın’ tanımlamasını almıyor… Alışageldiğimiz kültürümüze ve değerlerimize de aykırı bu tanımlama… İtici üstelik… Uluslararası spor terminolojisine ve FIVB’ye de aykırı… Hiç bir güç bana bu kaba sözcüğü telaffuz ettiremez !…”

AHMET BESLER (Kendi değimiyle “Voleybolcu Eskisi”) : “Bayan sporcularımıza ‘Kadın’ yakıştırması yapanlara soruyorum… Genç, yıldız ve küçük kızlarımıza da aynı tanımlamayı yapmaya utanmıyorlar mı ?… ‘Kadın’ tanımlamasına şiddetle karşıyım ve son derece kaba, aykırı buluyorum…”

FEYZA HEPÇİLİNGİRLER (Yıldız Teknik Üniversitesi Türk Dili Bölümü Öğretim Görevlisi, 1997 “Sedat Simavi Edebiyat Ödülü” sahibi) : “Günün birinde “BAYAN” kelimesini önereceğim hiç aklıma gelmezdi. Bu kez durum farklı. “KIZ” sözcüğü gibi “KADIN” da cinsel bir ayırıma denk düşüyor. “KADIN”, “KIZ olmayan” anlamını da içeriyor. Bu durumda haklı olarak soruluyor. Sonuç olarak söylenecek şey çok basit aslında. Her “KADIN” sözcüğünü “BAYAN” yapmayalım, ama alışılagelmiş “BAYAN” kullanımı yerine “KADIN” demeye de kalkmayalım.”

JEYAN ERBEN (Voleybol Antrenörleri Derneği Başkanı) : “Küçük yaştaki sporculara kadın yakıştırması yapmak kaba ve terbiye dışıdır. En uygun bayan veya kız yakıştırmasıdır.”

FEHMİ SADIKOĞLU (Basketbolumuzun duayen Hocası) : “Ben bayan sporculara ‘kadın’ denmesine karşıyım. Ayrıca çok da tuhaf geliyor. Eskiden ‘kız takımları’ derdik? Basketbol Federasyonu yanlış yapıyor. Eğer illaki ‘kadın’ sıfatını kullanacaklarsa A takımları bazında kullansınlar, genç, yıldız ve küçük takımlara kız takımları kız sporcular desinler? Ama A takımlarında oynayan kızları da nazarı dikkate alsınlar!”

BÜLENT MERİÇ (Eski Voleybol Antrenörü) : “Kadın sporcu tanımlaması kaba ve genç bayan sporcular için onur kırıcı. Kızlarına kadınım diye hitap eden ana babalar var mı acaba bilmek istiyorum?”

NEJAT SANCAK (FIVB Antrenör Eğitmeni) : “Öyle saçma şey olmaz kardeşim! Kız kızdır, kadın kadındır. Aradaki farkı biz mi öğreteceğiz? ‘Bayan’ her iki tarafı da kucaklayan bir sıfat.”

ADNAN KISTAK (Eski Bayan Milli Takım antrenörü) : “Sporcularımıza ‘Kadın’ damgası vurmak, genç sporcu kızlarımızı da bu kategoriye koymak aşağılayıcı bir üsluptur! Biz daima sporcularımıza ‘Kızlar’, ‘Bayanlar’ olarak hitap ettik ve de etmeye devam ediyoruz. Bu kötü benzetmeyi kullananlar ayıp ediyorlar. İngilizceye göre mi hareket edeceğiz? Zaten zengin dilimiz yeterince dejenere edilmeye çalışılıyor?…”

NEDİM ÖZBEY (Voleybol Erkek Milli Takım eski antrenörü) : “Kadın tanımlamasına inanılmaz tepki gösterdiğimi ifade ediyorum. NTV ve Eurosport’taki o malum spikerler ve de bazı çok bilmişlere çok şey söylemek istiyorum ama dilim varmıyor?”

MEHMET ÇAKMAK (TVF Yönetim Kurulu Üyesi, Eski Milli Voleybolcu) : “Kadın tanımlamasına kesinlikle karşıyım…”

CEM KARTAL (Galatasaray Şube Kaptanı, Eski Milli Voleybolcu) : “Kadın tanımlamasını doğru bulmuyorum. Bana çok itici geliyor…”

REŞAT YAZICIOĞULLARI (Eski A Bayan Milli Takım Antrenörü) ; “30 yıldır alıştığımız Bayan tanımlamasının yerine getirilmeye çalışılan ‘Kadın’ tanımlaması kaba… ‘Bayan’ daha nazik ve doğru…”

SAFFET ERAYBAR (İsveç Voleybol Federasyonu Başkanı) : “Tabii ki ‘Bayan’… ‘Kadın’ katiyetle kabul edeceğim bir tanımlama değil !… Tartışmak bile yanlış…”

MEHMET BEDESTENLİOĞLU : (Eski A Bayan Milli Takım Antrenörü) : ”Ben belden aşağı bakılmasına karşıyım… Öz geleneklerimize bağlı düşünmek gerek… Türk toplumunun yapısını dikkate almak çok önemli… Nam değil, içerik önemli… Toplumumuzun değer yargılarıyla oynanmasına karşıyım…”

ALTAN GÖKÇAY : (Eski A ve Genç Bayan Milli Takımı ve Eczacıbaşı Bayan Takımı antrenörü) : “Kadınlara şiddet uygulanan bir ülkede Bayan sporculara ‘Kadın’ denmeye başlanması bazılarına her ne kadar hoş (!) gelse de ben son derece kaba ve itici buluyorum… Bazı Basın ve Medya organlarında gördüğüm ve duyduğum ‘Kadın’ tanımlaması kulağıma küfür gibi geliyor ?… Bu etik bulmadığım tanımlamanın körüklenmesinin politik destekli olduğuna inanıyorum…”

CENGİZ TOKGÖZ (Duayen Voleybol Yazarı) :
“16 yaşındaki bir kız çocuğuna bayan mı diyeceğiz, yoksa kadın mı?”

ALEV ANAKÖK (Duayen Voleybol Yazarı) : “Sporda “Kadın” tanımlamasını sert, uygulanmasını itici buluyorum. Bazı kelimeleri yabancı dillere göre bire bir çevirmek zorunda değiliz. İşin suyu çıkıyor.”

RAGIP TEKİN (Duayen Voleybol Yazarı) : “Genç Kadınlar müsabakası yapabilir miyiz? Türkiye’de alışılmış bir hitap biçimi vardır. Sabit fikirli olup ortalığı velveleye verenleri kınıyorum.”

ENVER BAĞLARBAŞI (Duayen Voleybol Yazarı) : “Türkçede kaçıl diye bir kelime vardır. Ancak daha kibar olduğu için çekil ya da çekilir misin deriz. Normal hayatta erkek / kadın deriz, ancak voleybolda bayan daha dile ve kulağa hoş geldiği için kullanılmalıdır. Ayrıca kadın evlenmiş kızları da akla getirmektedir… Bayan Voleybol Takımlarının kapılarına teker teker kilit vuruluyor. Veda etmemek için çabalayanların sayısı da az değil! İşte bu önemli. ‘Bayan’ kelimesi hem kız hem de diğerlerini kapsadığı, dile de hoş geldiği için kullanılmaktadır.

AKIN İRA (Eski Uluslar arası Hakemimiz) : “Yıllardır süregelen, alışık olduğumuz ‘Bayan’ tanımlamasını değiştirmeye teşebbüs etmemiz bile yanlıştır….”

ABDULLAH GÜMÜŞBAŞ (Voleybol idarecisi, TVF eski İstanbul temsilcisi) : “Böyle saçma şey olur mu? Bayan ile kadın arasındaki farkı göremeyenlere söyleyecek söz bulamıyorum.”

GÖKHAN EDMAN (Eski Bayan Voleybol Milli Takım antrenörü) : “Rahmetli babamın bir sözü hala kulaklarımda… ‘Dil yaşar…’ demişti. ‘Bayan’ hitabı sadece sporda değil, genel olarak Türk halkının latif bir sözcüğüdür. ‘Kadın’ erişkinliği çağrıştırır… Bir alt yapı antrenörü olarak ‘Kadın’ kelimesini ve benzetmesini sporda çok itici ve kaba buluyorum.”                                                                                                         
ZEKİ KUBAN (Eski Milli Hakem, Voleybol Yazarı) : Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nün Kadın kelimesini ‘erkek ve adam karşıtı’ şeklinde açıklamasına karşı ben de soruyorum: ‘Erkek çocuğu doğdu’nun karşıtı ‘Kadın çocuğu doğdu’ mu olmalı?
Gördüğünüz gibi, bu uygulanmak istenen şekil bir yığın yanlışlıklar doğuracak. İyisi mi, biz yine bildiğimiz gibi uygulayalım.

SUAT CARLI (Eski Milli Voleybol Hakemi) : Kadın mı Kız mı? Genç veya yıldız Kadınlar Ligi dersek televizyon reklamlarında saat başı dönen ‘BABA BENİ OKULA GÖNDER’ diye haykıran ve o yasta evlendirilen kız çocuklarına da çanak tutmuş oluruz. Ne işin var okula gidip? Evlen otur evinde der gibi. Kısacası bu sıfatı kullanan her kurum ve kuruluş NEFRETİMDİR.

ŞULE AŞKIN (Voleybol Gözlemcisi, Eski Milli sporcu, Eski Milli Hakem) : Alışılagelen ‘Bayan’ tanımlaması zarif ve kulağa hoş geliyor tüm yaş guruplarını kucaklıyor… ‘Kadın’ tanımlaması kaba ve itici… ‘Bayan’ tanımlanmasında sonuna kadar direnmeliyiz. Deklarasyon varsa altına imza atarım…”

TAYFUN PİŞİREN (Voleybol Antrenörü) : “Bayan sporcu ve Bayan takımı tanımlamasını daha uygun ve etik buluyorum.”                                                  
DÜŞVAR İYİİŞ (Duayen Gazeteci) : “Sporda ‘kadın’ tanımlaması çok çirkin geliyor. Benim spor ve gazetecilik yapım böyle bir sıfatı kaldırmıyor! Kızım olsaydı ve de birisi ‘Kadın’ diye hitap etseydi dava ederdim!”
NACİ ARKAN (TSYD Eski Başkanı) : “Sporumuzda yapılacak bin tane iş varken, nelerle uğraşmak zorunda kalıyoruz, anlamak mümkün değil ?…Yıllarca alışık olduğumuz ve de çok yakışıp, örtüşen ‘Bayan’ kelimesinin birden bire değiştirilmek istenmesini çok yanlış buluyorum. Bu hitap çok çirkindir ve de dişiliği çağrıştırmaktadır… Gencecik sporcu kızlarımızı da bu kategori içerisine hapsetmek büyük ayıptır!”

GÜVEN TANER (TRT Spor Servisi Müdürü) : “Yıllarca ‘Bayan sporcu’ diye tanımladıklarımıza ‘Kadın’ demek çok çirkin ve ağır. ‘Kadın Sporcu’ denmesi kadar saçma sapan bir şey olamaz!”

BAHAR MERT (Bayan Milli Takım eski takım kaptanı) : “Valla böyle bir ikilemin açıkça farkında bile değilim, karşılaşmadım da? Ama ‘Kadın’ kelimesi kulağı tırmalayıcı ve rahatsız edici. ‘Bayan sporcu’ tanımlamasına alışığız. Doğrusu da budur. Kalıplaşmış bir hitap bozulmamalı. Hem sempatik, hem tüm yaşları kucaklayıcı. Bu arada ‘Kadın’ benzetmesinin kullanılmasında ben açıkça bir kötü niyet görmüyorum ama yanlış olduğu kesin!”

EMİN BOĞAÇ (BELICIUM AVM Genel Müdürü) : “Sporcu bayanlara ‘kadın’ tanımlaması yapmak çok çirkin. Modern ülkeleri (!) bilemem ama bizde bu cinsel ayırım sınırı yüksek! Millet işini gücünü bıraktı da cinsel uzman mı kesildi?”

ZENNİBE YILDIZ (Voleybolcu) : “Tabii ki ‘Bayan’ olarak hitap edilmek isterim. ‘Kadın’ benzetmesi çok kaba !”

ŞEHRİBAN SÜMER (Bayan sporcu annesi) : “Neden her şey değiştirilmek isteniliyor, bu moda mı oldu?. Benim kızım evlenmedi, evlenip de ayrılmadı. Ben de modern bir anne sayılırım. Ama yine de kadın ve bayan arasındaki fark beni rahatsız ediyor. Üslup çok çirkin geliyor. Voleybol Federasyonu’nun bu konudaki açıklaması beni çok memnun etti. Erol Ünal Karabıyık Başkanıma teşekkür ederim. Daha anlamlı ve içeriği fayda getirecek konularla uğraşmalı insanlar. Eğer bunun siyasetle de bir alakası var ise esefle kınıyorum bir anne olarak. Kızımı saygı sevgi ve değer gören bir toplumda yetiştirmek istiyorum.”          
BİROL KESKİN (Eski Voleybol Antrenörü / Almanya) : “Türkçemiz, öylesine zengin bir dil ki, ancak bizler cahilliğimizden olsa gerek dilimizi yeteri kadar kullanamıyoruz. Bir Alman günde 8 ila 10 bin kelime kullanarak konuşur, bizlerde sadece ve sadece, 3 ila 5 bin kelime kullanarak konuşuyoruz, bunun içinde İngilizce’den ve Fransızca’dan aldığımız kelimeler de dahil. Evet Almanca’da ‘Frau’ bayan demektir, ‘Weib’ da kadın. Mesela Almanya’da da Bayanlar Voleybol Ligi, ‘Frauen Volleyball Liga’dir, ‘Weiber Volleybal Liga’ değildir. Şimdi nereden çıktı bu ‘Kadınlar ligi’ Allah aşkınıza? Ne gerek var böyle tartışmalara? ‘Bayanlar Ligi’nin suyu mu çıktı? İleri gideceğimize geri gidiyoruz. Yazık, gerçekten yazık! Bu anlamsız , bu gereksiz tanımlamayı kınıyor ve bu tanımlamadan bir an önce geri dönmelerini , bir spor emekçisi ve bir antrenör olarak diliyorum.”               SEVİL GÜNER TANYOL (Eski voleybolcu) : “Sporcu bayanlar için ‘KADIN’ tanımlamasını ilk duyduğumda irkildim, şaşırdım ve yadırgadım. Bu güne değin hiç kimseyi rencide etmediği halde ‘BAYAN’ sözcüğünün yerini ‘KADIN’a bırakmasına aslında bu kadar da şaşırmamak gerek. Tüm değerlerin yozlaştığı, sevgi ve saygının yitirildiği, terbiye ve nezaketin çoktan unutulduğu bir ülkede erkekler hanımlardan ‘Karı’ diye bahsediyorsa, sporcularına da ‘Kadın’ demelerini çok doğal karşılamalı. Aslında belki de yanlış olan bizleriz? Bakıyorum da her şey bize ters, çirkin, bayağı, tuhaf geliyor. Çünkü doğduğumuz şehre, ait olduğumuz ülkeye yabancıyız ve ne yazık ki azınlığız?”                                 NUR UĞURDEMİR İZCİ (Eski voleybolcu) : “TV’de eşimle beraber bir voleybol maçı izlerken büyük tepki verdiğimde bana şöyle bir soru sormuştu: “Bayanlar deniyorsa o zaman baylar, erkekler deniyorsa o zaman da kadınlar denmesi gerekmiyor mu?” Teknik olarak belki doğru olduğunu ama bu hitap şeklinin kulağa hoş gelmediğini hatta kaba olduğunu belirtmiştim. Bu değişimi ortaya kimin attığını ve camianın da bunu bu denli kolay nasıl kabullendiğini merak ediyorum doğrusu?”
GÖKHAN SAYGI (Veteran Voleybolcu / Kız Voleybolcu babası) : “Günümüzde Türk kadınının yitirdiklerini unutmayalım. ‘Bayan’ kadınlar için bir değer ifadesidir. Ben ‘kadın’ tanımlamasına karşıyım!”                                                                                  
GÜLBİN EPİRDEN (EPİRDEN BEACH VOLLEY Başkanı) : “Spor camiasında çeşitli kategoriler var, minik, yıldız, genç ve A olarak. Şimdi bu durumda ‘kadın’ kelimesini onlara nasıl yakıştırırsınız ?… Çok çirkin bir hitap tarzı… Bu benzetmenin içinde Kadın / Kız ayırımı suistimal edilmekte. ‘Bayan’ sıfatı mutlaka devam etmeli. Bizim dilimiz, bizim kulağımızdır önemli olan. Esas Amerikalılar, İngilizler bizim dilimizi örnek alsınlar ?…”
MEHMET ALİ KUYUMCU (Turizmci, Tatil Köyü İşletmecisi) : “53 yıllık hayatımda hep ‘Bayan’ diye hitap ettik. Doğrusu da budur. Eski köye yeni adet getirmesinler!”

MUZAFFER ARSLANBOĞAN (İş Adamı) : “Bayan tanımı sporcular için çok daha yumuşak ve yakışır. Bunu tartışmak bile abes!”                                                      
KERİM DİNÇ (Ses Mühendisi) : “Bayan çok daha estetik. Hele spor yapan kız çocuklarımızı da düşününce?…”
TEKİN DEMİRTAŞ (TV Vakfı Kurucu Üyesi, Eski voleybolcu) : “Kadın kelimesi çok kaba. Alışılagelmiş sıfatlarla uğraşma kahramanlığından çok daha önemli işler var sporumuzda.”

NURHAN ÇİFTÇİBAŞI (TVF eski MHK Üyesi, Eski Milli voleybol hakemi) : “Tabii ki ‘Bayan’, ‘Kadın’ tanımlaması çok itici.”

İsminin açıklanmasını istemeyen Türkçe Dil Uzmanı Öğretmenim : “Kadın söylemi sporcuda çok kaba bir benzetme. Nasıl ‘Kadın Hakları’ ‘Bayan Hakları’ olamıyorsa, ‘Bayan Sporcu’ da ‘Kadın Sporcu’ olamaz! Türkçemizi yerinde, doğru kullanalım!”

TURGAY TÜRKOZAN (Alyans Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı) : “Ben de Türkçenin katledilmesine karşıyım. Yakında o veya bu sebeplerden hiçbir kelimeyi kullanamamaya başlayacağız. O zaman ne olacak?… Sürekli yeni anlamsız kelimeler mi türeteceğiz ve bunlara anlam katmaya çalışacağız?…”

ALPER ÖZBEKREM (Gıda Uzmanı) :
“Kadın benzetmesi çirkin ve oldukça kaba. İşin içine bekaret sokmayın beyler? Sporu kirletmeyin!! Evet dilimizde ‘Erkek’ karşılığı ‘Kadın’dır doğru olan ama bu hitap şeklinin kulağa hoş gelmediğini hatta kaba bulduğumu belirtmek istiyorum. Bu değişimi ortaya kimin attığını ve camianın da bunu bu kadar kolay nasıl kabullendiğini merak ediyorum doğrusu… KÜLTÜR FARKI…
Basketbol Federasyonu’nun ‘Kadınlar Ligi’ ifadesini kullanması, Voleybol Federasyonu’nun ise ‘Bayanlar Ligi’ tanımlamasında ısrar etmesi beraberinde bu tartışmayı alevlendirerek gündeme tekrar oturttu… Edebiyat kültürü hayli yüksek olan Voleybol Federasyonu Başkanı EROL ÜNAL KARABIYIK, ‘Dil kendi gelişimini kendi tamamlar. Zorlamaya gelmez, zorlarsan tutmaz.’ Sözlerini ayakta alkışlıyorum… Helal olsun !… İşte kültür farkı ?…

“KADIN”IN SÖZLÜK KARŞILIĞI…
Şimdi İngilizce-Türkçe sözlük takıntısından bir an sıyrılıp, gelin “Kadın” kelimesinin Türk Dil Kurumu’nun Türkçe sözlüğündeki manasına bir göz atalım ?…
Kadın : Erişkin dişi insan, hatun, hatun kişi, zen, erkek veya adam karşıtı…
Şimdi sorarım, kızlarımızı bir anda “Kadın” diye adlandıran o çok bilmiş (!) kişilere…
İçlerinde genç kızların çoğunluğunu oluşturduğu bir takımı bu şekilde adlandırıp, hitap etmekle o genç kızların bakireliğine de dokunmuş, sözle taciz etmiş olmuyor musunuz ?… Peki ya kendi kızınız olsa ona da “Kadın” sınıfına mı koyar, öyle mi hitap edersiniz ?… Evinizde “Kadın gel buraya ?…” dediğiniz zaman karınız ve kızınız aynı anda mı geliyorlar ?…
Kısacası “Kadın” ile “Bayan” arasındaki farkı hala göremiyor, anlayamıyor musunuz ?…
Yarın birisi daha çıkıp, “Erkekler Takımı” yerine “Adamlar Takımı” dese, bunu da mı kabul edeceğiz ?… Merak edenler için hemen belirteyim, “Adam” kelimesinin de (Erkek gibi) İngilizce karşıtı “Men”dir… Tüm bunları geçelim, biz kendi öz lisanımızı, zengin Türkçemizi, ifade güzelliğimizi İngilizceye göre mi ayarlayacağız ?… Bu kadar mı özentiyiz ?… Bu kadar mı basitleştik ?… Yoksa bu bir kör cehaletten mi kaynaklanmakta ?…

ÇOKBİLMİŞ”LERE BİR SORUM VAR ?…
“Çok bilmişler”e bir de şunu vurgulayarak sormak istiyorum !… Her dildeki kelime, diğer dillerdeki kelimelerin aynı manasına gelecek diye bir kural yok !… Hatta bazı kelimelerimizin İngilizcede karşılığı bile yok, olan bazılarının da anlamları değişik !… Hadi bakalım, bana “Oğlan” kelimesini çevirin ?… Vaktinizi almamak için hemen cevabını vereyim : “Boy”… Yani “Erkek Çocuk”… Tam tersini yapın ?… “Boy” kelimesini Türkçe’ye çevirin ?… “Oğlan”…


Sayın “İngilizce” budalası beyler, bayanlar ; Şimdi tutup ben Genç Milli Erkek Takımlarımıza “Oğlan Milli Takımı” desem ve yazıma da böyle manşet atsam, bana tepki göstermez misiniz ?… “Oğlan” kelimesi dilimizde genelde aşağılayıcı bir tonlamayla da kullanıldığını hepimiz gayet iyi biliyoruz değil mi ?…
Eeee… Bakire genç kızlarımızı “Kadın” yapan zihniyet, bir gün bakarsınız, delikanlı sporcularımızı da diğer bir anlamı da “Cinsel bakımdan erkeklerin zevkine hizmet eden sapık erkek (Afedersiniz ?…) manasına da gelebilen “Oğlan” da yapabilir ?… Belli mi olur ?…
Aman dikkat ?…

AŞ (TV Vakfı Kurucu Üyesi, Eski voleybolcu) : “Kadın kelimesi çok kaba. Alışılagelmiş sıfatlarla uğraşma kahramanlığından çok daha önemli işler var sporumuzda.”


NURHAN ÇİFTÇİBAŞI (TVF eski MHK Üyesi, Eski Milli voleybol hakemi) : “Tabii ki ‘Bayan’, ‘Kadın’ tanımlaması çok itici.”


İsminin açıklanmasını istemeyen Türkçe Dil Uzmanı Öğretmenim : “Kadın söylemi sporcuda çok kaba bir benzetme. Nasıl ‘Kadın Hakları’ ‘Bayan Hakları’ olamıyorsa, ‘Bayan Sporcu’ da ‘Kadın Sporcu’ olamaz! Türkçemizi yerinde, doğru kullanalım!”


TURGAY TÜRKOZAN (Alyans Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı) : “Ben de Türkçenin katledilmesine karşıyım. Yakında o veya bu sebeplerden hiçbir kelimeyi kullanamamaya başlayacağız. O zaman ne olacak?… Sürekli yeni anlamsız kelimeler mi türeteceğiz ve bunlara anlam katmaya çalışacağız?…”


ALPER ÖZBEKREM (Gıda Uzmanı) :
“Kadın benzetmesi çirkin ve oldukça kaba. İşin içine bekaret sokmayın beyler? Sporu kirletmeyin!! Evet dilimizde ‘Erkek’ karşılığı ‘Kadın’dır doğru olan ama bu hitap şeklinin kulağa hoş gelmediğini hatta kaba bulduğumu belirtmek istiyorum. Bu değişimi ortaya kimin attığını ve camianın da bunu bu kadar kolay nasıl kabullendiğini merak ediyorum doğrusu…
KÜLTÜR FARKI…
Basketbol Federasyonu’nun ‘Kadınlar Ligi’ ifadesini kullanması, Voleybol Federasyonu’nun ise ‘Bayanlar Ligi’ tanımlamasında ısrar etmesi beraberinde bu tartışmayı alevlendirerek gündeme tekrar oturttu… Edebiyat kültürü hayli yüksek olan Voleybol Federasyonu Başkanı EROL ÜNAL KARABIYIK, ‘Dil kendi gelişimini kendi tamamlar. Zorlamaya gelmez, zorlarsan tutmaz.’ Sözlerini ayakta alkışlıyorum… Helal olsun !… İşte kültür farkı ?…


“KADIN”IN SÖZLÜK KARŞILIĞI…

Şimdi İngilizce-Türkçe sözlük takıntısından bir an sıyrılıp, gelin “Kadın” kelimesinin Türk Dil Kurumu’nun Türkçe sözlüğündeki manasına bir göz atalım ?…
Kadın : Erişkin dişi insan, hatun, hatun kişi, zen, erkek veya adam karşıtı…
Şimdi sorarım, kızlarımızı bir anda “Kadın” diye adlandıran o çok bilmiş (!) kişilere…
İçlerinde genç kızların çoğunluğunu oluşturduğu bir takımı bu şekilde adlandırıp, hitap etmekle o genç kızların bakireliğine de dokunmuş, sözle taciz etmiş olmuyor musunuz ?… Peki ya kendi kızınız olsa ona da “Kadın” sınıfına mı koyar, öyle mi hitap edersiniz ?… Evinizde “Kadın gel buraya ?…” dediğiniz zaman karınız ve kızınız aynı anda mı geliyorlar ?…
Kısacası “Kadın” ile “Bayan” arasındaki farkı hala göremiyor, anlayamıyor musunuz ?…
Yarın birisi daha çıkıp, “Erkekler Takımı” yerine “Adamlar Takımı” dese, bunu da mı kabul edeceğiz ?… Merak edenler için hemen belirteyim, “Adam” kelimesinin de (Erkek gibi) İngilizce karşıtı “Men”dir… Tüm bunları geçelim, biz kendi öz lisanımızı, zengin Türkçemizi, ifade güzelliğimizi İngilizceye göre mi ayarlayacağız ?… Bu kadar mı özentiyiz ?… Bu kadar mı basitleştik ?… Yoksa bu bir kör cehaletten mi kaynaklanmakta ?…

ÇOKBİLMİŞ”LERE BİR SORUM VAR ?…
“Çok bilmişler”e bir de şunu vurgulayarak sormak istiyorum !… Her dildeki kelime, diğer dillerdeki kelimelerin aynı manasına gelecek diye bir kural yok !… Hatta bazı kelimelerimizin İngilizcede karşılığı bile yok, olan bazılarının da anlamları değişik !… Hadi bakalım, bana “Oğlan” kelimesini çevirin ?… Vaktinizi almamak için hemen cevabını vereyim : “Boy”… Yani “Erkek Çocuk”… Tam tersini yapın ?… “Boy” kelimesini Türkçe’ye çevirin ?… “Oğlan”…


Sayın “İngilizce” budalası beyler, bayanlar ; Şimdi tutup ben Genç Milli Erkek Takımlarımıza “Oğlan Milli Takımı” desem ve yazıma da böyle manşet atsam, bana tepki göstermez misiniz ?… “Oğlan” kelimesi dilimizde genelde aşağılayıcı bir tonlamayla da kullanıldığını hepimiz gayet iyi biliyoruz değil mi ?…
Eeee… Bakire genç kızlarımızı “Kadın” yapan zihniyet, bir gün bakarsınız, delikanlı sporcularımızı da diğer bir anlamı da “Cinsel bakımdan erkeklerin zevkine hizmet eden sapık erkek (Afedersiniz ?…) manasına da gelebilen “Oğlan” da yapabilir ?… Belli mi olur ?…
Aman dikkat ?…

 

İşte gene bunca uzun yazımda “SÖZÜN BİTTİĞİ YER”e geldik !… Voleybol ailesinin bu sayın fertlerinin “Ortak nokta” olarak birleştiği bir ortamda “Kadın” tanımlamasında ısrar edenleri bir kez daha düşünmeye davet ediyorum…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s