TOPU OLMAYAN SPOR LİSESİ OLUR MU? TÜRKİYE’DE OLUR

Uzun yıllardır sporun içinde olanları SPOR LİSESİ terimi heyecanlandırır.  Tıpkı benim gibi..

Peki gerçekten heyecanlı mı? Evet heyecanlı mı heyecanlı..Aynı korku filmi gibi!

İzmir’de bir zamanlar Buca’da, şimdi Kaynaklar mahallesinde olan bir SPOR LİSEmiz var, sevgili okurlar. Ben biliyordum ancak şimdi anlattıklarımdan sonra sizlerde merakla öğrenmiş olacaksınız (bilenler ve öğrenciler hariç)

M.E.B bağlı resmi 75 SPOR LİSESİ’nden biri olan  İZMİR  BUCA ATATÜRK SPOR LİSESİ, 2010-11 yılında Işılay Saygın Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi adıyla 60 öğrenci ile eğitim-öğretime başlamıŞ. Sonra 2013 yılında M.E.B onayı ile yeniden yapılandırılmış. 2013-14 yılından itibaren İZMİR BUCA SPOR LİSESİ adıyla bağımsız bir okul olmuş ve tekrar yeni bir kararla 2014 yılından itibaren, İZMİR BUCA ATATÜRK SPOR LİSESİ olarak ismi yenilenmiştir..

Fiyuuuvvv !  Yapılan isim değişikliklerini yazalım derken neredeyse yazımızın yarısına geldik!

M.E.B , yönetmeliklerle değiştire, değiştire bana bile az daha ismini unutturacakmış ama ATATÜRK adını görünce hiçbir zaman unutmayacağımı beni tanıyan dostlarım bilir.

Neyse, konumuza geri dönelim. İlk zamanlar Buca Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi ile aynı binayı 19 derslik ile kullanan Spor lisemizin, maalesef SPOR SALONU BULUNMUYOR!

Atletizm, Basketbol, Voleybol, Futbol, Jimnastik adı ile uygulamalı göreceği derslere,”SIRALARDA OTURARAK” girip çıkarlar. Futbol ve Basketbol derslerini okul bahçesinde beton zeminde ellerinde 1-2 top ile zaman geçirerek yapmaya çalışırlar. Diğer branşları ise teorik olarak kitaptan okuyarak ezberlerler. Masa tenisi ile Jimnastik alanındaki dahiyane(!) çalışma koşullarını anlatsak, başka bir yazı konusu olur.

Değerli M.E.B idarecileri bakarlar ki bu koşullar HARİKA ! biz bu öğrencilere ödül olarak BUCA’da bulunan Okul dan alıp,“malum örgüt okullarından biri olarak” el konulan Kaynaklar Mevkiindeki  başka bir okula taşıyalım. Böylece 2 yıldan beridir Kaynaklar Mevkiine giderken İzmir Hali kavşağından itibaren   adına yaraşır bir şekilde  Öğrencileri yürüterek SPOR YAPTIRIRLAR, HER ALLAHIN GÜNÜ.. ‘Araç geçmez mi?’ diyenlere cevabımız; ‘geçer geçmesine de, günde 3-4 kez..”

Yazın, baharın güneşli günleri iyi de, yağmurun, soğuğun kışın karanlık günlerinde genç kızlarımız ile o yolda birilerinin yürümesini tavsiye ediyorum.

Geçen sene Toplam kontenjanı 90 ÖĞRENCİ olarak yükseltilen bu Spor lisesinin,yeni taşınan adresinde de, SPOR SALONU BULUNMUYOR!

Hadi salon olmadı, yapamadık, ders yapacak TOP YOK!

Evet yanlış okumadınız, Voleybol topu yok! Basketbol topu yok! Futbol topu yok ! Niye yok biliyor musunuz? Okul bahçesinde oynarken öğrenciler topları duvardan dışarı atıyor diye, okul yöneticileri TOP ALMIYOR!

Evet..SPOR Lisesinde topsuz, malzemesiz ders yapılıyor ve buradan öğrenciler mezun ediliyor.

Mezun edildikten sonra da bu öğrencilerin sıkıntıları geçmiyor. Geçen yıllarda aldıkları ek puanlar ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okullarına  girerken avantajları vardı artık onu da kaldırdılar.

Peki ne yapacaklar? Bir dedikoduya göre, bundan böyle TOPSUZ, MALZEMESİZ öğrendikleri bu Spor Branşlarından 1.Kademe Antrenör Belgesi alacaklarmış..Düşünün lütfen, 4 yıl belki dört kere Voleybol topuna dokunan bu öğrencilere 1.KADEME ANTRENÖRLÜK BELGESİ verecek Milli Eğitim Bakanlığı.. Ve bu Antrenörler o belge ile Spor okullarında; Voleybolcu, Basketbolcu, Hentbolcu, olarak temel tekniklerini  öğretecek çocuklarınıza..

Bu arada, hakkını verelim, sadece spor branşlarını öğretmekle kalmıyor bu Spor Liselerimiz, spor anatomisi, fizyolojisi, pedogojisi gibi, B.E.S.Y.O larda okutulan dersleri de öğretiyormuş..Sadece Kimya, Matematik gibi Fen bilimleri derslerini vermiyormuş. Hani onu da verseler, bu okullardan mezun olanları Boğaziçi veya ODTÜ gibi okullarda göreceğiz..ŞAKA GİBİ..ŞAKA..

Topu olmayan top ile oynamadan SPOR LİSESİnden mezun olan bu öğrencilere, Üniversite de okutulan dersleri vermeye çalışan bu akıl,kimin aklı merak ediyorum?

Son olarak; İzmir’de (2 adet-bir diğeri Foça’da olan) bu spor lisesinin, Manisa’da olan eşdeğerinde ise SALON VAR, TOP VAR, MALZEME VAR, En önemlisi gerçekten SPOR EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLER VAR..İzmir’de ki gibi, hemen her hafta sayısız boş geçen dersler, YOK.

Adında SPOR olan ama açıldığı günden beri bir türlü SPOR EĞİTİMİ OLMAYAN, üstelik İsminde bu ülkenin herşeyini gençlere bırakacağını söylemiş ATATÜRK var..İzmir’e yakışmıyor..Lütfen İlgililere sesleniyorum;

İZMİR-BUCA ATATÜRK SPOR LİSESİ’ne gereken özeni ve önemi verelim.Ulu önderimiz ATATÜRK’ün SPOR sevgisine ihanet etmeyelim.

Sağlıcakla Kalın

1 Comment

  1. Oluyor Levent bey oluyor .Babam anlatır zaman zaman ,Üniversitelere bağlı meslek yüksek okulları ilk kez 1980 yılında açılmış .Yerleşkeleri bu günde olduğu gibi üniversitenin merkezinin bulunduğu illerin ilçelerinde faaliyete başlamış.Ama o günler yokluk günleri imiş .Bu kadar bolluk yokmuş.Meslek yüksekokullarına ilçelerde mevcut bazı milli eğitim bakanlığına bağlı okullar yada kamu binaları tahsis edilmiş. Ancak bu okullarda da eğitimi destekleyecek ekipman,âlet,meyatyal yokmuş.Uzun bir zamanda temin edilememiş 2 yıllık eğitim süresince eline pense almadan elektrik teknikeri mezun olmuş.Bizim ülkemizde zaman zaman oluyor bunlar .

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s