AVRUPA’DA TÜRK ÇAĞI

Avrupa Voleybolunda 3 dönem var diyebiliriz.

  1. dönem; 1963- 1988 : Rus takımlarının hakim olduğu dönem
  2. Dönem; 1989- 2010 : İtalyan takımlarının hakim olduğu dönem
  3. Dönem: 2011 den günümüze: Türk takımlarının Hakim olduğu dönem

Avrupa Voleybol Konfederasyonu 1963 yılında kurulduktan sonra ilk şampiyonalarda  Doğu Bloku  ülkelerinin (Rus, Bulgar ve Doğu Alman takımları) Avrupa Şampiyonaların başarılı olduklarını görüyoruz. Özellikle Dinamo Moskova 1980’li yıllara kadar 9 defa Avrupa Şampiyonu olmuş. Daha sonra aynı bayrağı Uroloçka almış ve 8 defa Avrupa Şampiyonalarında zirveye çıkmış.

1980 yılına kadar Türkiye’den sadece Eczacıbaşı takımının bir Avrupa ikinciliği  var. Onun dışında Türk takımlarının bir başarısı yok.

1984 yılında İtalyan takımı Olimpia Teodora Ravenna Bulgar takımı   CSKA Sofya ile final oynadıktan sonra İtalyan takımlarının adı duyulmaya başlanmış. Aynı italyan takımı 1988 yılında Uroloçkayı yenip Avrupa Şampiyonu oluncaya kadar 4 defa Final oynamış.

Rus Uroloçka ve İtalyan Olimpia Teodora Ravenna,  Parmalat Matera, Foppapedretti Bergamo arasındaki mücadele 1999 yılına kadar devam etmiş.  1998 yılında Hırvat OK Dubrovnik ve 1999 yılında İtalyan Foppapedretti Bergamo’ya finalde yenilen Türk takımı Vakıfbank’ı  2001 ve 2002’de Final Four’a iki defa kalan ama dördüncülükle yetinen Eczacıbaşı izlemiş. İtalyan Volley Bergamo 1997’de sazı eline almış, 2010 yılına kadar 7 defa Avrupa şampiyonu olmuş.

2010 yılında Finalda Volley Bergamo’ya kaybeden Fenerbahçe ile beraber Türk takımlarının dönemi başladı.

2011 de Vakıfbank, 2012 de Fenerbahçe,  2013 Vakıfbank, 2015 Eczacıbaşı, 2017 ve 2018 de Vakıfbank olmak üzere son 8 yılda Türk takımları 6 defa Avrupa Şampiyonu oldular.

Bu sene çeyrek finale kalan 8 takımdan 3 tanesi Türk, 3 İtalyan, 1 Rus ve 1 Alman takımı var. Voleybol bu sonuç pek belli olmaz ama ilk maçların sonuçlarına bakacak olursan son dört takımdan üç tanesi Türk, bir tanesi İtalyan olacak gibi görünüyor.

Şimdi gelelim zurnanın zırt dediği yere; İtalya takımları da 5 yabancı ile oynuyor.Türk takımları da..

İtalya finalde Sırplara 3-2 kaybedip Dünya ikincisi olurken biz ikinci turdan sonra evimize döndük.

Peki Kulüp takımlarımızdaki başarı neden Milli takıma yansımıyor?

Ayrca kulüplerimizin bu başarısını  paraya, sponsora dönüştürebiliyor muyuz? Hayır!

Ülkemizin tanıtımına katkısı oluyor mu? Elbette evet. Peki doğru düzgün bir başarısı olmayan Futbola milyonlar döken devlet neden bunca başarı getiren Voleybola üvey evlat muamelesi yapıyor?

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s