Bir Tecrübeye Kulak Verelim; BU EĞİTİM SİSTEMİ İLE SPORCU YETİŞMEZ

Biliyorsunuz Türk futbolu battı.

Milli takım küme düştü, takımlar birbiri ardına UEFA ve FİFA’dan uyarı üstüne uyarı alıyorlar.

Şimdi ‘Türk futbolu nasıl kurtulur?’ diye tartışanların buluştukları ana nokta ‘Alt yapı’

Altyapı sadece futbol için mi önemli? Tabii ki hayır. Geçen hafta İzmir Voleybol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneğinin yemeğinde İzmir Volley Kulubünün sahibi ve Antrenörü, Eski Uluslararası hakemlerimizden ve Merkez Hakem ve Gözlemciler Kurulu yönetim kurulu eski üyesi Bayram Dikmentepe hocamı gördüm. Vakıfbank’ta oynayan Milli oyuncumuz Cansu Özbay’ın babası Özkan Özbay ile sohbet ediyordu. Yanlarına gittim. Özkan bey ‘Bayram hocayla tanışıyor musunuz?’ dedi.

‘Elbette tanışıyoruz ama uzun uzun sohbet etme şansımız olmamıştı’ dedim.

Bayram hoca hem ülkemizi Uluslararası camiada başarı ile temsil etmiş bir hakem hem de Antrenördür. Voleybolda bilgi birikim yönünden en önce giden insanlardan biridir. Şimdi de kendi kulübü İzmir Volleyde tecrübelerini öğrencilere aktarıyor. Onun tecrübelerinden mutlaka faydalanmalısın’ dedi.

İzmir Voleybolunu yakından takip eden biri olarak alt yapılarda midi, yıldız ve gençlerde İzmir Volley‘in adını biliyordum.

”Hocama zor bir soru sormakla başlayayım o zaman’ dedim. ‘Hocam Türk Voleybolu nasıl kurtulur’ dedim

Belki klasik bir cevap olacak ama Altyapılarla kurtulur. Ama esas soru şu Altyapılar nasıl kurtulacak? Salon sıkıntısı çekiyoruz. Bir semtte sadece bir yada iki salon var. Bazılarında salon bile yok. Sayıları binleri bulan başka başka branşlardaki sporcular aynı salonu paylaşıyor. Talep çok olunca da salon saatleri fiyatları uçup gidiyor. Bizim gibi sadece oyuncu aidatları ile dönen kulüpler ne olacak? Mutlaka tesis sorununun çözülmesi lazım.

Ben Bursa Büyükşehir Belediyesinin ‘her okula bir salon’ kampanyası ile Bursa’da pek çok salonu yaptığını duydum. Üstelik bir salonun maliyeti nedir ki? ama bir salonda yetişecek bir oyuncunun Milli takımımıza yapacağı katkıyı, takımımızın Uluslararası camiada elde edeceği başarılarla ülke tanıtımına yapacağı katkıyı düşünelim. Pek çok şey birbirine bağlı. ‘ dedi.

Hocam siz geçmişte ülkemizi yurt dışında da başarıyla temsil ettiniz. Yaklaşık 35 yıldır Voleybolun içindesiniz. Sizin uzun zamandır Voleybolun içinde olan insanların alt yapılarda olması çok önemli’ dedim.

Sizin de dediğiniz gibi neredeyse 35 yıldır aktif olarak Voleybolun içinde bulundum. Olması gerekeni ve olmaması gerekeni iyi biliyorum. 2016 yılında İzmir Volley kulübünü kurduk. Kulüp olarak iyi bir oyuncuda olması gereken her şeyi çocuklarımıza vermeye çalışıyoruz. Kulübümüzde sadece voleybolu öğretmiyoruz. Disiplini, çalışmayı, arkadaşına, çevresine, ülkesine saygı ve sevgiyi öğretiyoruz. Çünkü bunlar olduğu zaman biraz da yeteneği varsa gerisi gelir. Ben ‘yeter ki aidat versin, gerisi mühim değil’ diyerek hareket etmiyorum.‘ dedi.

Hocam; zor koşullarda çalıştığınızı söylediniz. Nasıl gidiyor çalışmalarınız?’ dedim.

Zor koşullar sadece salon ile sınırlı olsa keşke. Bir çocuğu alıp mididen tam yetiştiriyorsunuz, Orta okul son senesinde LGSye hazırlanmak için sporu bırakıyor. Genç döneminde tam verim alıyorsunuz, bu sefer Üniversiteye hazırlık için takımı bırakıyor. Aileler haklı. Çocuğunun bir meslek sahibi olmasını istiyor. Ama bunca emek, bunca çaba boşa gidiyor. Buna bir çözüm bulmadan Türkiye’de alt yapıdan sporcu çıkması zor’ dedi

‘Hocam iki dakikada karamsar bir ruh haline girdim’ dedi.

‘Karamsar olmayalım ama olmamak için de konuşalım, belki çözüm bulunur’ dedi

Bayram hocamın görüşleri bunlar. Umuyorum Voleybol da futbol gibi olmadan tedbirler alınır..

2 Comments

  1. Sayin Arslan,
    Yazilarinzi okuyan birisi olarak ben sahsenTurk voleybolundaki sorunlarin sadece yalin “Alt yapi sorunlari” ile ozdeslestirilmesini pek inandirici bulmuyorum. Bu isin ozu VIZYON sahibi olmaktan geciyor. Turkiye’de her sehirde 40 tane spor salonu yapsaniz ve her salona yuzlerce oyuncu bulup egitip iyi birer voleybolcu adayi yapsaniz neyi degistirebiliriz?
    Buyuk sehirlerdeki klub taklimlarimiz gidip yurt disindan oyunculari basip parayi Turkiyeye getirirlerse ve bulup yetsitirdiginiz oyuncularimiz kenarda bizler gibi mac seyretmeye devam ederlerse nasil bir beklenti icinde olmamaiz gerekecek? .Yillardir burada yazip duruyoruz ama yontemler uygulamalar yanlis temeller uzerine kuruldugu icin ve bir kac klub bazinda hersey odaklanip organize oldugu icin her gecen yil voleybolda problemler buna orantili olarak buyumeye devam ediyor. Niye milli takimlarimizda asagidan gelen yetenekli oyuncu sorunu yasiyoruz diye soruyoruz kendimize. Belkide sorular biliniyor ama cozum konusunda yillardir yonetenler sesini
    ya cikarmiyor yada cikarmak istemiyor..
    . TVF nun ileriye donuk bir vizyona ve yeni yaratici fikirlere ihtiyaci var bu kesin.Kendi icimizden cikan yeteneklerimize su anda takimlarinda yeterli oynama imkani verilemiyen bir durumdayken,ve basip parayi ithal ettigimiz yabanci oyuncularla aldigimiz Avrupa sampiyonluklari ve Dunya sampiyonluklari ile kendimizi avuturken, elin yabancisi kendi bunyesinden yetistirdikleri oyuculara yatirim yapmaya devam ediyorlar. Ondan sonra milli takimlar bazinda bizden daha iyi neticeler aliyorlar.
    Bu ulke cok iyi dunya capinda oyuncular cikarmis bir ulke bunda sonrada cikarmaya devam edebilir o potansiyel her zaman mevcut.
    Savgiler
    Levent

    Liked by 1 kişi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s