Şampiyonanın ilk etabı oynanan beş maçın ardından sona erdi. Turnuvaya veda eden ekipler; Japonya, Dominik Cumhuriyeti, Mısır, Çin, Kamerun, Tunus, Küba ve Porto Riko oldu.
Elenen ekipler arasında Küba’ya değinmeden geçemeyeceğim. Birçok voleybolsever Küba ismini duyunca bile heyecanlanır. Çünkü ülke olarak dünya voleyboluna kazandırdığı atletik ve güçlü, hem kadın hem erkek pek çok sporcu ile bilinir. Dünyanın en pahalı oyuncusu olan Wilfredo Leon 2015, 2016 ve 2017 CEV Şampiyonlar Ligi’ni Zenit Kazan kazanırken bireysel olarak da MVP (En Değerli Oyuncu) ve En İyi Smaçör ödüllerini almıştı. İtalya ile başarıdan başarıya koşan Osmany Juantorena da bir başka Kübalı oyuncu. Oyunculara farklı yasaklar koyarak ve kariyerlerine yurt dışında devam etmelerine engel olmaya çalışan Küba ve Küba Voleybol Federasyonu yüzünden birçok sporcu başta İtalya olmak üzere birçok ülkeye iltica ediyorlar. Bu sebeplerden ötürü elindeki en iyi oyuncuları farklı ülkelere kaptıran Küba 5 maçta sadece 1 maçta galip gelerek trajik bir şekilde şampiyonadan elendi.
A Grubu’nda liderlik şansı olan Slovenya ve yenilgisiz İtalya grubun son maçında karşı karşıya geldiler. Özellikle 3. sette yükselen tempoyla seyir zevki yüksek bir maç sonucu İtalya sahadan 3-1 galip ayrılarak liderliği bırakmadı. Bir üst tura geçen takımlar İtalya, Belçika, Slovenya ve Arjantin oldu.Galibiyeti seyirciler ve sporcular olarak beraber kutlayan İtalyanlar oldukça güzel ve sıcak görüntüleri bizlere izletti.
B Grubu’unda Hollanda, Brezilya ve Fransa’yı beklenmedik bir şekilde yenerek flaş takım oldu ve turnuvaya renk kattı. Kanada fikstür avantajıyla ilk 3 maçı kayıpsız atlatsa da son iki maçta Brezilya ve Fransa’ya yenilmesiyle liderliğini sürdüremedi. Yoluna devam edenler takımlar Brezilya, Hollanda, Fransa ve Kanada oldu. Hollanda’nın bu form durumu ve galibiyetleri eminimki Hollandalıları da şaşırtmıştır.
C Grubu ABD, Sırbistan ve Rusya gibi 3 büyük takımı bulundurduğu için ölüm grubu olarak adlandırmıştık. ABD bu grupta köşe oyuncuları Russel, Sander, Anderson’dan aldığı yüksek performans ve defanstan çıkan toplarda iyi organizasyon sağlayabilmesi ile grubu yenilgisiz lider tamamlayarak şampiyon olma yolunda güçlü sinyaller verdi. Grubun kapanış maçında ise; Sırbistan ve Rusya karşılaştı. Sırplar Atanasijevic ve Kovacevic, Ruslar da Kliuka ve Mikhaylov önderliğinde yüksek yüzdeyle hücum edince maç tie-break’te karara bağlandı. Rusya tie-break’i önde götürse de mutlu sona Sırbistan ulaştı ve 3-2 galip gelerek grubu 2. sırada tamamladı. İkinci etaba geçmeye hak kazanan ekipler ABD, Sırbistan, Rusya ve Avustralya oldu.
D Grubu’nun maçları Polonya ve Bulgaristan maçıyla son buldu. Kubiak ve Kurek’in oyunu domine ederken Bulgaristan’da Bratoev yalnız kalınca Polonya maçtan 3-1 galip ayrılarak yoluna yenilgisiz devam eden ekiplerden oldu. FIVB ve hakemlerin İran’la ve Bulgaristan’la karşılaşmalarında Polonyalı oyuncuların hırçın, hırslı ve ateşli hareketlerine fazla toleranslı davranmaları ise dikkat çekti.
İlk turdan galibiyet sayısı, averaj ve puanların taşındığı ikinci turda oluşan gruplar ve puan durumu aşağıdadır;