Voleybol Bayan Milli Takımı Tarih Yazdı; DÜNYA İKİNCİSİYİZ

Kimsenin beklemediği bir başarı göstererek genç oyunculardan oluşan takımımızla Dünya Milletler liginde Finale yükseldik. Üstelik Tecrübeli oyuncularımız Neslihan Demir, Gözde Kırdar, Naz Aydemir ve Neriman Özsoy milli takımı bırakmış, herkesin aklında ‘Acaba yeniler onların yerini doldurabilecek mi?’ sorusu varken.

O yeniler ki tarihte hiç bir jenerasyonun başaramadığını başarıp İtalya’yı, Sırbstan’ı, Brezilya’yı saf dışı bırakıp buraya kadar gelmişti. Rakip Amerika Birleşik Devletleri’ydi. (ABD) Yensek böyle bir turnuvada ilk defa şampiyon olacaktık. Yenilsek kimsenin bu takıma bir şey söylemeye hakkı olamazdı. Öyle ya bu takım ilk defa beraber böylesine cidi maçlar oynuyordu ve şimdiye kadar gösterdikleri mücadele, istek ve hırs ile bizlere bbüyük sevinç yaşatmışlardı. Daha önce tarihimizde sadece bir kez bu turnuvada 2012 de bronz madalya almıştık. O kadar!

Maça Zehra Güneş‘in servisleri ile  ile 3-0 başladık. Sonra ABD geldi ama Meliha  İsmailoğlu’nun etkili servislerle 7-7 yaptık. Zor pozisyonda Meryem Boz ile ilk teknik molaya 8-7 önde girdikSonra Meryem Boz’un yine çok zor pozisyonda arka arkaya sayıları ile 12-9 öne geçtik. ABD Koçu Kiraly mola almak zorunda kaldı ve molası  işe yaradı, Zehra topu fileye taktı

Meryem Boz, Baş Antrenörümüz Guidettinin işaret ettiği ABD’li, 14 numaralı,  Bartsch- Hackley’in üstüne iyi servis atınca bir anda 16-10 öne geçtik. Bu sefer Amerkalılar Hande Baladın’’ın olduğu tarafı kullanıp 3 sayı aldılar.

İyi servise iyi savunma ve blokta eklenince bir ara 21-14 öne geçtik. Sonra aynı oyuna devam ederek ilk seti 25-17 alarak 1-0 öne geçtik

Amerika Hackley’in yerine Hill’i alarak bu sete başladı. Hill’in etkili servisleri ve hücumları ile ilk defa 6-5 önce geçtiler. Sonra onları yakaladıysak da ilk teknik molaya 8-7 önde girdiler. Hill’in servis turunu Meryem’in harika smaçı bitirdi. Sonra servise gelen Meliha topu doğrudan dışarı attı. Handenin hücum hatasına Simgenin manşet hatası da eklenince Amerika 11-8 öne geçti. Durum 13-10 Amerika lehineyken müthiş bir ralli döndü. Tüm oyuncular büyük bir enerji ile topu düşürmemeye çalıştılar.

Amerikalılar Tetori Dixon’un etkili servisleri ile avantaş yakalayıp ilk teknik Molaya 16-11 önde girdiler. Kaptan Edanın bloğu ile 12. Sayımızı aldık Bir ara 18-13 ABD öne geçti. Meliha’nın servisleri ile farkı 2 sayıya kadar indirdik. Sonra ABD Akinradewo ile 21-17 yaptı.

22-19 ABD öndeyken ikili değişiklik yaparak Meryem Boz’un yerine Ebrar Karakurt, Cansu Özbay’ın yerine Gamze Alikaya’yı oyuna aldık. Servise geçen gamze ilk sayısını kazandı 22-20. Guidetti Mola alıp son taktiklerini verdi. ‘Sen Buğda, Hande Buğda, Ebğar buğda’ diye taktiği tahtanın  üstünde gösterdi.Son sayılarda yetişmemize izin vermeyen ABD seti bu sette 7 sayı alan Hill’in sayısı ile 25-22 alarak durumu 1-1 yaptı.

Üçüncü sete hızlı başlayıp 4-1 öne geçtik. ABD’li Bartsch- hackley’in etkili servisleri ve smaçları ile ABD 6-6 da beraberliği yakaladı.. 9-6 öne geçtiğimizde Amerikalı Pasörün sahamızdaki topu içeri bırakmasına hakem ses çıkarmadı. Kaptan Eda Erdem’in bir ace olmak üzere arka arkaya sayıları ile durumu 13-9 yaptık. Durum 14-12 olduğunda Guidetti Mola alarak ‘1 ve 6 boş kalıyor, oraya hücum edin’ diye hücum yapılacak yerleri gösterdi

İkinci teknik molaya 16-14 önde girdik. Mola dönüşü Cansu Özbay’ın adeta imkansız pası ve Meryem Bozun muhteşem smaçı ile 17-14 öne geçtik. Servise geçen Zehra Güneş’i Kiraly’nin molası bile durduramadı. 21-14 öne geçtik. . Kaptan edanın hücumu milimetrik şekilde dışarı gidince 21-16 oldu. Servise geçen Hill’i yine arka arkaya sayılar alarak ABD’yi umutlandırdı. Liberomuz Simge Aköz‘ün arka arkaya manşet hataları ile durum 22-22 oldu. Meryem Bozun hücumuna blok gelince durum 24-23 oldu. Sonra bir biz bir onlar aldı ama en son gülen  28-26 ile biz olduk. O ne heyecan, O ne mücadele. Kalp dayanmaz adeta

Dördüncü sete Larson’un servisleri ile ABD 2-0 önde girdi. Sonra aynı oyunla 5-2 önce geçtiler. Çok ilginç bir şekilde servisleri liberomuzun üstüne atıyorlardı. KapTan Eda servise geçip arka arkaya sayılarla takımımızın farkı kapatmasını sağladı. 8-6 geriden girmiş olsak da farkı azaltmıştık. Molada Meryem Boz’un arkadaşlarına’ hareket etmiyoruz. Böyle olmaz ki’ sesi duyuldu.

Liberoya yardım için Şeyma Ercan oyuna alındı ama hatalarımız devam etti. Amerikalılar da liberonun üstüne oynamaya devam ettiler. Lloyd’un servisleri ile durum 12-7 oldu. Sonra birden takımımız silkinmeye başladı. Ve durumu 12-10 yaptık. ABD mola aldı.Dönüşte 14-10 öne geçtiler. Larson’un servisi milimetrik şekilde içeri düşmüştü. Kabul etmek gerekir ki bu sette Amerikalılar daha istekliydi. Üstelik şans da onlardan yanaydı. Basit toplardan hata yapıyor ve sayıları veriyorduk. 18-13 geriye düştüğümüzde Guidetti yine ikili değişiklik yaparak oyuna taze kan aldı.Ama ABD takımı liberomuzun da üstüne oynamaya ve sahamızdaki boşlukları plaselerle sayıya çevirmeye devam ediyorlardı.  Neticede durum 20-13 oldu.

21-14 te Amerikanın itirazı sonuçsuz kalmış, moralleri bozulmuşken Kaptan Eda bu sefer topu doğrudan dışarı atarak  durumun 22-14 olmasına sebep oldu. Yine dördüncü set sendromu yaşamış adeta yokları oynamıştık. Liberomuz bu kadar hata yaparken hala oyunda tutuluyor olmasını anlayamadım. Seti 25-15 vermiştik. Sadece seti vermekle kalmamış, moralimizi, motivasyonumuzu da kaybetmiştik.

Son seti  heyecandan izlemedim.

Seti 15-7 vererek 3-2 kaybedip ikinci olduk.

‘Bir Turnuvada birinciler ve Üçüncüler sevinir’ derdi biri. Gerçekten de böyle oldu. DÜNYA İKİNCİSİ olduğumuza sevinemedik.  ‘Yapabilirdik’ bu kadar yaklaşmışken olmaması için sebep yoktu. Ama..

Şimdi sevinme zamanı.

Şu eksikti bu eksikti, şu hata yaptı bu iyiydi, şu olsaydı gibi şeyleri düşünmeyelim. Takımımız DÜNYANIN EN İYİ İKİNCİ TAKIMI oldu.

SON SÖZ

Umarım bu takım hak ettiği şekilde karşılanır, hak ettiği şekilde ağırlanır, hak ettiği değeri görür. Son bir cümle de Federasyona; ‘Lütfen biz şöyleyiz böyleyiz, İşte bakın Dünya ikincisi olduk’ diyeceğinize Voleybolun bu değerini tanıtın. Bir domates bir günde yetişmez, bir oyuncu da bir iki yılda bu düzeye gelmez. Uzun yılların yatırımı size denk geldi, tadını çıkarın ama siz de bir kaç yıl sonra bu başarının devam etmesi için gerekli adımları atın.

Sadece Hava atmayın!

2 Comments

  1. Sayin Arslan,
    Uzun ve yorucu bir turnuvanin sonunda dunya ikincisi olan bayan milli takimi her turlu taktiri hak etmekte fakat su bir gercekki Turk spor basini resmen sinifta kaldi. Dogru durust bir haber bile yapilmadi yaziklar olsun. Bu mudur bu spora gosterilen ilgi bir aydir ulke ulke dolasip bir cok milli mac oynayan genc sporculara ilgi. Bir seyi hatirlatmakta fayda var bu turnuvada oynayan butun takimlar A milli takimlariyla geldiler bizde ise 6 Milli oyuncumuzdan milli takimdan eksik olarak genc bir kadro ile bu sampiyonada oynadik Turk oyuncuarimiza asagidan gelen genc nesile imkan verince neler yapabileceklerini herkese gostermis oldular gercekten hepimizi gururlandirdilar.Umariz layik olduklari sekilde karsilanir ve onurlandirilirlar. bu arada tum ekibi icten tebrik ederiz. Saygilar

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s