VOLEYBOLUN EFENDİLERİ YİNE, YENİDEN, KALDIKLARI YERDEN👍👏👏

Bir şoför araç sürerken kalp krizi geçirebilir mi?

Geçirebilir. (www.milliyet.com.tr/direksiyon-basinda-kalp-krizi-geciren–yerelhaber-2445529/ )

O şoför kalp krizi geçirdi diye diğer şoförler ‘Bir arkadaşımız kalp krizi geçirdi. Biz bundan sonra araç sürmeyi bırakıyoruz’ diyorlar mı? Demiyorlar.

Bir doktor çalışırken kalp krizi geçirebilir mi?

Geçirebilir.(www.yenicaggazetesi.com.tr/doktor-gorev-basinda-hayatini-kaybetti-130937h.htm ) Peki diğer doktorlar ‘Bizim meslektaşlarımız kalp krizi geçirip ölüyorlar. Biz bundan sonra çalışmayacağız’ diyorlar mı? Hayır.

Futbol oynarken insanlar kalp krizi geçirebilir mi? Geçiriyorlar. ( http://www.demirmedya.net/haber-zonguldak-ta-kahreden-olum-hali-sahada-kalp-krizi-37948.html ) Peki diğer insanlar ‘Biz Bundan sonra Futbol oynamayacağız” diyorlar mı? Hayır. Hemen her gün her yerde futbol oynanmaya devam ediyor.

Peki bu işi Profesyonel olarak yapan sporculardan sahada ölen var mı? Evet var. ( https://www.cnnturk.com/spor/futbol/sahada-kalp-krizi-geciren-futbolcu-hayatini-kaybetti ) Peki diğer sporcular ‘Bir arkadaşımız öldü biz bundan sonra sporu bırakacağız’ diyorlar mı? hayır.

Bütün bunları neden yazdım.  18 Kasım 2017 tarihinde Manisa’da yapılan 1. Atatürk Ege Veteranlar Kupasında maça çıkan İzmir Kartalları takımından 49 yaşındaki Tolga Demirer bir damar rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybetmişti. ( https://evoleybol.com/2017/11/19/bir-izmir-beyefendisinin-ardindan/ ) O hadisenin hemen ardından konuştuğum Turnuvanın organizatörlerinden  Levent Eskiçeri  hocam’ Deniz Hocam, hepimizin morali çok bozuk. Bundan sonra hiç voleybol oynamayacağım diyenler var’ demişti. Ondan yazdım bütün bunları.  Yani damar hastalıkları, kalp krizi gibi rahatsızlıklar her an her yerde kaşımıza çıkabilir.  Hiç spor yapmayıp evinde oturanlar böyle şeyler yaşamıyorlar mı? Yaşıyorlar.

İnsanı öldüren şey spor değil, tedbirsizlik.  Özellikle herhangi bir sporla uğraşmasa dahi 45 yaşın üzerindeki erkekler ile 55 yaşın üzerindeki kadınlar; doktor kontrolünden geçmeli. Ayrıca ailesinde ani ölüm veya kalp krizinden ölüm gibi hikayeler olanların, şeker, yüksek tansiyon hastalarının, sigara içenlerin, kan yağları yüksek olanların ve fazla kiloluların spora başlamadan önce hekim kontrolünden geçmesini önerilir. Düzenlik kontrollerinden geçip de herhangi bir rahatsızlığı olmayan insanlar için spor ve egzersiz çok da faydalıdır

Genetik yatkınlığı olan sporcular kalp krizi geçirebilir. Çünkü kalp krizi geçirmede en önemli faktör, genetiktir. Ayrıca obezite, sigara kullanma gibi çevresel faktörler de kalp krizi riskini artırır. Bu nedenle sporcu ölmez, yaralanmaz, kalp krizi geçirmez gibi inanışlar doğru değildir. Sporcu da limitlerini zorlarsa sıkıntı yaşayabilir. Şunu unutmamalıyız ki spor da bir ilaçtır; kişilerin risklerine, durumlarına göre ayarlanmalıdır, belirli sıklıkta yapılmalıdır.

Bütün bu tedbirler alındıktan sonra her yaşta spor yapılabilir.

Aldığım son haberlere göre Manisa’da yaşanan o üzücü olaydan sonra moralleri bozulan, ‘Acaba bıraksak mı artık’ diye düşünen veteranlar bırakmanın hiç bir şey için çözüm olmadığını tam tersine sedanter bir yaşamın kalp krizi riskini arttırdığını görüp yeniden kaldıkları yerden devam etme kararı almışlar. 24-25 Şubat tarihlerinde tekrar aynı yerde buluşup hem kaybettikleri arkadaşları Tolga Demirer’in anısını yaşatacaklar hem de yarım bıraktıkları işi tamamlayacaklar.

Evoleybol ailesi olarak şimdiden tüm takımlara başarılar diliyoruz. Umarı kazasız, belasız, güzel bir turnuva olur.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s