Bu yazıyı Doğan Aytaç Aybar hocamın sayfasında gördüm. Kendisinin yazmadığını, üzerinde biraz düzeltmeler yaptığını, yazarını en kısa sürede bulup bizlerle paylaşacağını söyledi. İki yazıya bölerek paylaşıyorum.
”Voleybol; topun darbelerle rakibe gönderildiği bir oyundur.
Yani:
* Takımın uzun süreler topu alıkoyma olanağı yoktur.
* Topa yapılan temasların kalitesi başarı veya başarısızlığı belirleyen en önemli unsurdur.
* Kısa süreli topa temasların arasında, oyuncuların yaptıkları topsuz hareketler takımın başarısını belirler.
Görüldüğü gibi bu spor; futbol, basketbol ve hentbol gibi oyunlardan çok farklıdır. Diğer oyunlarda kaybedilen top savaşılarak geriye kazanılabilir veya top “tutulabilir”, yani belirli sınırlar içinde zaman geçirmek için oynanabilir. Ayrıca diğer oyunların hiçbirinde topla temasın kalitesi hakem tarafından kontrol edilemez.
Genç oyuncuların çok yönlü yetiştirilmeleri oldukça önemlidir
Uzmanlaşma: Voleybol oyuncularının takım içinde belirli görevler için uzmanlaşmaları ancak sınırlı olarak mümkündür.
Kurallar gereği oyuncular dönerek oynadıklarından ve her sette değiştirilebilecek oyuncu sayısı sınırlı olduğundan, her oyuncu hem hücumda hem de savunmada görevler üstlenmek zorundadır.
Bu nedenle genç oyuncuların çok yönlü yetiştirilmeleri oldukça önemlidir.
Oyuncuların koordinasyon yeteneği ve bu yeteneklerini gerilimli durumlarda dahi uygulamayı başarmaları çok önemlidir.
Oyun Alanı: Voleybolda oyun alanı çok küçüktür. Oyuncu basına sadece 13,51 m 2 alan düşerken, bu sayı basketbolda 36,4 m 2 , hentbolde 69 m 2 , futbolda ise yaklaşık 490 m 2 ‘dİr.
Oyun alanının küçük olması voleybolcuların diğer sporculardan daha farklı özelliklere sahip olmasını gerektirir.
– Hızlı kavrama,
– Konsantrasyon,
– Takim içi uyum
bu özelliklerin başlıcalarıdır. Oyuncuların koordinasyon yeteneği ve bu yeteneklerini gerilimli durumlarda dahi uygulamayı başarmaları çok önemlidir.
Oyun Yüksekliği: Voleybolda oyuncuların topla temas ettikleri yükseklikler çok farklıdır. Yerden birkaç santimetre yükseklikten (defans), 3,6 m yüksekliğe kadar ( hücum ve blok ) her seviyede topla oynanması söz konusudur. Bu ise oyuncuların çok hareketli olmalarını ve sıçrama kabiliyetlerinin çok iyi olmasını gerektirmektedir.
Fiziksel özellikler kadar, sosyal uyum da gelişir. Çünkü…
Sorumluluk: Her voleybolcu kendi oyununun sürekli bir zincirin halkası bilir. Oyuncunun kendi oyun tarzı bu zincire uygun olmalıdır ve hareketlerini takımdan ayrı olarak değerlendirmemelidir. Dolayısıyla oyuncular kendi aksiyonları ile başarılı bir zinciri oluşturmaya veya olumsuzlukları düzeltmeye gayret gösterir.
Hem sahada, hem de sosyal yaşamlarında sağlanacak uyum ve birliktelik duygusu takimin başarısı için çok önemlidir. Voleybol, başarı için oyuncuların birbirlerine karşı anlayış ve uyumlu olmalarını zorunlu kılan ender spor türlerinden biridir. Dolayısıyla antrenörler takımın fiziksel özelikleri kadar, sosyal uyumunu da geliştirmeye özen göstermelidirler.
Başarının Paylaşılması: Voleybolda servis, smaç ve blok dışındaki diğer top temaslarının basarisi genellikle gözden kaçar. Örneğin manşet, savunma, pas, dublaj v.b. oyunlar önemsiz ara hareketler gibi görünür ve özellikle genç oyuncular bunların önemini kavrayamazlar. Voleybolcular tecrübe kazandıkça bu yan öğelerin önemini anlarlar ve bu tür başarılardan da keyif alabilirler.
İyi savunma ile karşı hücum yapma şansını elde eden takımlar kazanır.
Savunma: Voleybolda sayı, ancak iyi bir savunmadan başlayarak kazanılır. Rakibin hataları dışında, sayı kazanılabilecek 3 durum vardır:
– Doğrudan servis atışı ile,
– Geçilmesi güç bloklar kurarak,
– Başarılı bir savunma sonrasında yapılan hücumlar ile
Bunlardan ilk ikisi genellikle servis atan takım tarafından gerçekleştirilmeye çalışılır. Ancak üst seviyede oynanan voleybol maçlarında ilk iki uygulama ile sayı kazanmak zordur. Modern Voleybolda;
• Riskli servislerle rakibin hücum organize etmesini güçleştiren,
• Başarılı bloklarla rakip hücumunu önleyen ve
• İyi savunma ile karşı hücum yapma şansını elde eden takımlar kazanır.
Her sayı için savaşmak gerekir…
Son Sayı: Voleybol oyununu son sayıyı alan takım kazanır. Yani setler zaman ile sınırlı olmadığından oyun sırasında öne geçmenin hiçbir faydası yoktur.
Bu nedenle maç sayısını alana kadar aktif olarak her sayı için savaşmak gerekir. Rakibin hata yapmasını bekleyerek sayı kazanmayı umut eden takımların başarısı şansa kalmıştır. Dolayısıyla ancak soğukkanlı, hırslı ve istekli olanlar başarıya ulaşabilir.
Konsantrasyon: Voleybolda sayı almaya konsantre olmak çok önemlidir. Oyuncular yaptıkları her hareketin çok önemli olduğuna inanmalıdır. Konsantrasyon alışkanlığı antrenmanlarda kazanılır ve bu idmanlarda düşük tempoda çalışmaya, gevsek davranmaya ve ciddiyet dışı davranışlara izin verilmemelidir.
Voleybol bir yasam felsefesi yaratır..
1 Comment