Değerli Hocam Mehmet Bengü‘nün kitabından Antrenörler ile ilgili bilgileri aktarmaya devam ediyoruz. Daha önce alt yapılarda nasıl antrenörlerin görevlendirilmesini gerektiğinden bahsetmiştik. Bu yazımızda maç antrenörlerinden bahsedeceğiz.
”Doğrudan doğruya takımlarla ilgilenen, maçlara yönelik çalışmalar yapan Antrenörleri üçe ayırabiliriz.
a) Teknik direktörler
b) Antrenörler (coach’lar)
c) Alan antrenörleri.
a) Teknik Direktörler: Her kulübün bir teknik direktörü olması gerekir. Teknik direktörler; hem antrenörlükte, hem de yöneticilikte başarı göstermiş, görece yaşlı kişilerden seçilir. Kulüp takımlarını yöneten antrenörlerin seçilmesi, çalışma anlayışları arasındaki uyumun sağlanması, araştırma antrenörlerinden alınan bilgilere göre çalışmaların yönlendirilmesi, yıllık planların programların hazırlanması, bütün uygulamaların denetlenmesi teknik direktörün görevidir. Başta takımların amaçlarının çizilmesinden, sonda ulaşılan yerin değerlendirilmesine kadar her şeyin tek sorumlusu, antrenörlerin hem denetleyicisi, hemde en büyük yardımcısıdır.
b) Antrenörler: Teknik direktörün hazırladığı genel yıllık plana, programa göre, aylık, haftalık, günlük programları yapar, verilen kadroyu, verilen amaca göre çalıştırır, denetler, geliştirir, maçlara çıkarırlar.
Antrenör deyince ilk akla gelenler her zaman Uygulamacı antrenörlerdir. ( ‘Coach’ lar) Genellikle alan antrenörlüğü ile başlar, oyuncularla uğraşmaktan yorulunca ya da yaşlanınca teknik direktörlüğe yönelirler. Sporcularla doğrudan doğruya ilişki içinde bulunan, takımı hem antrenmanlarda, hem de maçlarda yöneten Coach ların başarıda yada başarısızlıktaki etkisi çok büyüktür. Bütün çalışmalar, hazırlıklar, yılların emeği gelip onlarda düğümlenir.
Öğretmen antrenörler oyuncu yetiştirir, araştırmacı antrenörler uzun çalışmalar yapar, teknik direktör planlar, programlar hazırlar sonunda her şey antrenöre bırakılır. Denetlenmesi, uyarılması, değiştirilmesi olanağı vardır ama bir çok durumda yitirilen kolay kolay yerine konulamaz.
Onun için de antrenörler üzerinde düşünülürken en çok ‘Koçlar’ üzerinde durulur, onun ne gibi özellikleri bulunması gerektiği saptanır.
c) Alan antrenörleri: Antrenörün top kullanabilen yardımcılarıdır. Bunlar genellikle sporu yeni bırakmış, teknik hareketleri bozulmamış, adaleleri gevşememiş, kondisyonları belli bir süre top oynamaya elverişli, görece genç antrenör adaylarıdır. Antrenman sırasında alana çıkıp oyuncuları karşılarına alıp, zorlarlar, antrenman maçlarında boşlukları doldururlar. Bu arada takım yönetimini, antrenörlüğü öğrenirler,. Yeteneklerine göre önce takımlarındaki, sonra dışarıdaki oyunculara kendilerini çabuk yada geç kendilerini kabul ettirerek antrenörlüğe yönelirler.
Voleybol çalışmalarında alan antrenörlerinin önemi çok büyüktür. Gençliklerinde ne kadar iyi teknikleri olursa olsun, yaşlanmış antrenörlerin oyuncularıyla top oynamamaları, gülünç duruma düşmemeleri gerekir. Üstelik alanda top kullanırken yorulmaları, onları asıl görevlerinden, denetleme, eleştirme, düzeltme görevlerinden uzaklaştıracaktır. Yardımcı alan antrenörü bulamayan koçların takımın yaşlı oyuncularını bu görev için kullanmaları an akla yakın çözümdür.