Rahmetli Antrenörüm Mehmet Bengü‘nün yazmış olduğu ‘Adam Voleybol’ adlı kitabının 113. sayfasında Antrenörlük hakkında bir bölüm yazmış. Ben de sizlerle paylaşmak istiyorum.
”Bütün takım sporlarında olduğu gibi, voleybolda da başarı, her şeyden önce, iyi yönetime bağlıdır. Bir antrenörün başarılı kıldığı bir takımı, başka bir antrenör başarısızlığa sürükleyebilir. Antrenörlükte başarısızlık yalnızca teknik yada taktik bilgisizlikten değil, daha çok ruh bilimsel ve toplum bilimsel bilgisizlikten gelir. Sporcunun ruhsal durumunu çözümleyemeyen toplum içindeki yerini, davranışlarını değerlendiremeyen bir kimse spor alanında ne kadar bilgili olursa olsun, antrenörlük yapamaz.
Antrenörlükte ikinci önemli özellik planlı, programlı çalışmaktır. Ama bunu kitaplarda gördüğü genel planları, programları alıp her duruma uygulamaya çalışmak sanmamalıdır. Antrenör elindeki takıma, verilen ereğe, çalışma olanaklarına göre en uygun planı, programı kendisi düzenleyebilmelidir. Bu işi yaparken de genel ilkelerin dışına düşmemesi gerekir.
Antrenörlükte üçüncü ve belki de en önemli özellik ise kişiliktir. Sporcular; kendilerini yönetenlerin kişiliğine çok önem verir, bu konu da aşırı titizlik gösterir, değerlendirmelerinde acımasız olurlar. Antrenör çevresi ile ilişkilerinde en küçük bir açık vermemek zorundadır. Nasıl olsa ona karşı konuşulacak, özlediğini elde edemeyenler ona karşı döneceklerdir, ama antrenörün sağlam bir kişiliği varsa eninde sonunda kötü niyetle davrananların yarattığı olumsuz havayı dağıtacaktır.
Ayrıca, sporcular antrenörlerinden büyük oranda etkilenirler. Antrenör, davranışları, konuşmaları, düşünceleriyle, kısacası ” kişiliğiyle” sporcularına örnek olmalıdır.