KOCAELİ’NİN HIRÇIN KIZLARI

Bir voleybol takımı 6 as 6 yedek toplam 12 oyuncudan oluşur.

Her takımın 12 oyuncudan oluşan takım listesinde 1 libero oyuncusu belirtme hakkı vardır. Bir voleybol takımı 5 kişiyle müsabaka yapamaz.

Voleybol  müsabakalarında her sette her takıma 6 oyuncu değiştirme hakkı verilir. Bir veya daha fazla oyuncu aynı anda değiştirilebilir.

Voleybol müsabakaları 1 baş hakem yardımcı hakem, 1 yazı hakemi, 2 çizgi hakemi ve 1 masa hakemi  tarafından yönetilir.

Voleybol  oyun sahası 18 m uzunluğunda 9 m genişliğindedir.

Bu yukarda saydıklarımız ne? Voleybolda resmi oyun kuralları. Bilmeyenler aşağıdaki linkten ayrıntılı şekilde ulaşabilirler.

( http://www.tvf.org.tr/webroot/img/uploads/dosyalar/2015-2016/2015-2016 RESM%C4%B0 VOLEYBOL OYUN KURALLARI.pdf )

Kural kitapçığının 7. Bölümünün 20. Maddesinde derki; Oyuna katılanlar oyun kurallarını bilmek ve uygulamak zorundadır.

Şimdi biz bunları neden yazdık ki? Çünkü  ne yazık ki en başta bu oyunu oynayan oyuncular bu kuralları bilmiyorlar.  Evet bilmiyorlar.

Hakemler bu konularda seminer alıp eğitiliyorlar. Ama oyuncular?  ‘’Sezon başında biz bir hakem çağırıp oyuncularımızı eğitiyoruz, seminer verdiriyoruz’ diyen kaç kulüp var? Lütfen yazsınlar biz bilelim.

‘’Futbol sahasının ölçüleri nedir?’’ diye sorsam eminim pek çok kişi ‘Voleybol yazısını içinde futbol sahasının ölçülerinin ne ilgisi var? Ya da yazar efendi baktı ki Voleybolda para yok futbol yazarlığına geçmeye karar verdi’’ diyecektir.  İlgisi yok.

Futbol sahası, Voleybol sahasından kabaca 60 kat daha büyüktür. Futbol maçında toplam 4 ( yazı ile dört hakem) var. Futbol sahasında her şey bir hakemin iki dudağı arasındayken, Voleybolda baş hakem yan hakeme ve çizgi hakemlerine bakıp karar verir.

Ama hiçbir şey oyuncuları tatmin etmiyor. Çünkü ‘Türk tipi’ oyuncular hakemlere yardımcı olmak yerine sürekli itirazlarla, içerideki topu ‘dışarıda!’ diyerek, Top elinden çıktığı halde feveran ederek, hareketlerle Bana çarpmadı ki!’ diye seyirciyi, salonu, gaza getirmeye, kışkırtmaya çalışarak sayıyı kendi tarafına almaya çalışıyor. Amaç biraz da Yenildik ama hakem yüzünden diye ortaya bir bahane koymaktır.  Her iki taraf oyuncu da sanki hakem oraya onları doğrama gelmiş gibi düşünüyor asla hakemlere yardımcı olmayı düşünmüyorlar.

Niye yazdık bunu durup dururken? Malum biraz daha uzatırsak oyuncu arkadaşlar okumayı sevmedikleri için okumayacaklar. Oysa biz bu yazıyı onlar okusun diye yazıyoruz biraz da.

Sadede geliyorum; Efendim İstanbul’dan döner dönmez İzmir’de devam eden Unilig müsabakalarını izlemek üzere Gaziemir Kapalı Spor salonuna geldim. Sahada Kocaeli Üniversitesi- Akdeniz Üniversitesi ile karşılaşıyordu.  İki takımın da gruptan çıkma iddiası kalmamış, öylesin bir maç oynayacaklardı yani.  İlk seti Akdeniz Üniversitesi, ikinci seti Kocaeli Üniversitesi aldı. Ancak özellikle Kocaeli Üniversitesi takımı her karara itiraz edip maçı gerdi. ( Maçtan sonra ilk iki gün hakemler tarafından haksızlığa uğradıkları için bu maçta patladıklarını söylediler)  Şimdi Şu oyuncu şunu yaptı, bu böyle konuştu’ deyip oyuncuların isimlerini yazarak onları camiaya afişe etmenin anlamı  yok. Zaten hakem ve gözlemci raporlarında her şey detaylı bir şekilde yazılmıştır. Hakeme ne söylediğini uzaktan duyamadığımız Kocaeli Üniversitesiteli bir oyuncu sarı kırmızı kart görerek ‘oyundan çıkarma cezası’ aldı ve ceza sahasında oturdu. Ancak ceza sahasında da rahat durmayıp aynı hareketleri yapınca oyundan diskalifiye edildi. Sonrasında maç aşırı gerildi.

İtirazlar, tartışmalar, kartlar, yine itirazlar ile maçı Kocaeli 3-1 kazandı. Zaten Akdeniz Üniversitesi de ‘’Şu maç bir an önce kazasız belasız bitse de gitsek’’ diye düşündüğünden maça asılmadı.

Maç bitti ama Kocaeli Üniversiteli oyuncuların hakem, gözlemci ve saha müdürü ile tartışmaları bitmedi. Bir ara olaylar neredeyse saç saça baş başa kavgaya dönüşecek gibi oldu, araya görevliler girdi.

Hiç hoş olmayan görüntülerdi. Maçı beraber izlediğim İzmir Büyükşehir Belediyesi Başantrenörü Can Çolak ‘Hakeme bu kadar itiraz gerektirecek bir karar da olmadı. Niye böyle yaptılar anlayamadım’ dedi.

Biz de anlayamadık. İki Bayan antrenörün yönettiği bayan takımı, Bayan Başhakem ve iki bayan Yardımcısına bunu yapmamalıydılar bence.

Kadınların kadınlara karşı daha nazik, anlayışlı olup yardımcı olmalarını beklerdim.

Üzüntü verici görüntülerdi. Umarım bir daha yaşanmazKocaeli

2 Comments

  1. Arama motoruna Türkiye, antidepresan yazdığınızda “Sağlık Bakanlığı’nın 2 Şubat 2015 tarihinde Türkiye’deki antidepresan ilaç kullanımıyla ilgili açıkladığı verilere göre Türkiye’de, her 10 kişiden 1’i antidepresan kullanıyor ve antidepresan kullanımında kadınlar erkekleri ikiye katlıyor” çıkmaktadır. Trafikte, siyasette, açık oturumlarda millet bağırıp, çağırarak stres atmaktadır. En hayret ettiğim olay, eski Ali Sami Yen civarı Galatasaray maçlarında seyircilerin toplanıp bağırma yeri idi, bayan seyircilerin rakip takım aleyhine ettiği küfürlerin imasını yapsam, hapse girerim. Bu bayanlarda maçlarda herhalde stres atmaktadırlar.

    Beğen

    1. Bayanların biraz daha hassas insanlar ve olaylara daha tepkili olduklarını göz önüne aldığımızda sonuç dediğinize çıkıyor. Nitekim bu yazı bayan bir hakemin yönettiği bayan maçında yazılmıştır👍😊

      Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s